Schermafbeelding 2019-03-28 om 10.55.00

Een van de opvallendste verhalen uit de Indiase mythologie is de Bhagavad Gita, een heldendicht waarin de god Krishna een heldere dialoog voert met boogschutter Arjuna. In het kleurrijke hedendaagse India wordt de Bhagavad Gita nog steeds gezien als een inspirerend verhaal vanwege de spirituele, symbolische en poëtische betekenis en kracht.

Binnen het verdeelde klassieke India van zo’n tweeduizend jaar geleden staat een oorlog op uitbreken. Boogschutter Arjuna laat zijn wagenmenner positie innemen in een open veld tussen de twee legers in. Als Arjuna zijn tegenstanders in het vizier neemt realiseert hij zich dat deze zijn verre familieleden en verwanten zijn. Hij besluit dat hij hun bloed niet laat vloeien voor het belang van deze machtsstrijd. De boogschutter Arjuna weigert de strijd aan te gaan en roept zijn wagenmenner toe dat hij liever terug het bos inloopt om het uitzichtloze gedoe van strijd en oorlog achter zich te laten. Zijn wagenmenner blijkt -in vermomming-  niemand minder dan de god Krishna te zijn. Als een spirituele gids en mentor ontvouwt Krishna een monoloog over de essentie van het universum enerzijds, en anderzijds over diepe levensvragen van het menselijk bestaan, waarmee hij Arjuna helpt om zijn twijfels te overstijgen.

Ultieme coach-houding
Wat mij opvalt in de dialoog tussen de god Krishna en de mens Arjuna is de verhouding en de oprechtheid tussen beide personages: Arjuna vertelt eerlijk over zijn wereldse zorgen, zijn lot en verantwoordelijkheden. God Krishna, die de dilemma’s van Arjuna aanhoort, beantwoordt hem vanuit een ultieme ‘coach-houding’, met grote compassie. Daarbij gaat Krishna niet uit de weg om het allerhoogste spirituele inzicht in te zetten, waarmee hij de bron van al het menselijk lijden op mentaal, fysiek en emotioneel niveau inzichtelijk maakt. Krishna is vooral respectvol en laat Arjuna zelf kiezen of hij uiteindelijk wil gaan strijden of niet.

Het verhaal van de Bhagavad Gita laat zien dat de belangrijkste strijd niet een strijd met de buitenwereld is, maar onze innerlijke strijd die ons in de weg kan staan bij vooruitgang en ontwikkeling.

Ja, ik ga!
Waar Arjuna grote twijfels heeft over JA zeggen tegen zijn lot als boogschutter die op het punt staat zijn medemens te doden, geeft Krishna antwoord op twee niveaus:
Ten eerste stelt hij op het wereldse niveau dat je je als persoon helemaal voor een project of een situatie kunt inzetten, er voor de volle 100 procent voor gaan, de uitkomst van een situatie heb je echter nooit helemaal in eigen hand en je bent dus niet de eindverantwoordelijke voor het resultaat. Ten tweede geeft Krishna uitleg over de  spirituele wetten van het universum dat ons omringt, en vanuit die spirituele wetmatigheid gezien is er geen sprake van een zelfstandig aards en menselijk bestaan. Wat wij hier in ons menszijn ervaren is slechts een afspiegeling van ‘het spel van de goden’. Alle ogenschijnlijke menselijke handelingen zijn in essentie actie en reactie, voortkomend uit de kern van een hoger bewustzijn.

Arjuna voelt zich door de omstandigheden gedwongen om te vechten, maar iets in hem wil dat niet….. Hij wil weglopen uit een de situatie waar hij niet de regisseur van is. Waarom zou hij een rol op zich nemen die drastische gevolgen heeft voor zichzelf en voor anderen?
Zijn mentor Krishna nodigt hem uit om in deze actie de levensles te leren die er in besloten ligt zonder de focus te leggen op de uitkomst van de situatie.

Ben ik vrij?
Mooi vind ik de vraagstelling: Hoe kan Arjuna zich vrij voelen binnen de grenzen van zijn beperkingen en verantwoordelijkheden?
Zo ben ik me nu -in het laatste kwartaal van m’n leven- nog meer bewust van m’n sterfelijkheid.
Ik realiseer me heel goed dat ik eindig ben, en toch is dat geen handrem op het genieten van alles wat het leven nog te bieden heeft. Als pré-pensionado ga op zoek naar projecten die bij me passen, op zoek naar betekenis in de komende levensjaren die de voorzienigheid nog beschikbaar heeft.

Op een bepaald moment zijn wie we zijn. Bijvoorbeeld door het aanbreken van een nieuwe levensfase. Alleen door stil te staan bij deze fase en door ‘m te accepteren, kunnen we verder groeien en ontwikkelen.

In welke levensfase ben jij, en welke groei en betekenis zie je voor je? 

Schermafbeelding 2019-03-31 om 13.06.29.png

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Een reactie plaatsen